Hormoonverstorende stoffen
Wat doen hormoonverstorende stoffen met mijn lichaam?
Naast de juiste voeding tot je nemen is het ook belangrijk om te beseffen dat je dagelijks in contact komt met heel veel chemische stoffen.
Wanneer je jezelf al wat verder hebt verdiept in wat chemische stoffen met het lichaam kunnen doen zal het geen nieuws zijn om te horen dat chemische stoffen ook verwerkt worden in crèmes die we aanbrengen op ons lichaam. Bijvoorbeeld met als doel om het product langer houdbaar te houden. De WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) heeft in 2013 een rapport uitgebracht waarin wordt gewezen op mogelijke gevaren van de chemische stoffen tijdens de zwangerschap. Dit zijn producten waar iedereen dagelijks mee in contact komt.
Wetenschappers en artsen waarschuwen al jaren dat deze stoffen het hormoonsysteem van jouw nog ongeboren kindje in de war kunnen brengen. Ook zouden deze stoffen vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Linksom of rechtsom, dit is zeker de moeite waard om rekening mee te houden.
Wat zijn hormoon verstorende stoffen?
Hormoonverstoorders zijn synthetische stoffen die de werking van hormonen imiteren (nabootsen) of juist blokkeren. Ze verstoren het hormoonsysteem en veroorzaken mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Hormoonverstoorders kunnen er o.a. voor zorgen dat de kwaliteit van het sperma bij mannen afneemt maar ook voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. De effecten zijn wisselend. Tijdens de zwangerschaps-, baby- en vroege kinderperiode kunnen zelfs de meest kleine doseringen van deze hormoonverstoorders schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Het effect van deze stoffen treedt vaak pas later in het leven op. Bescherming tegen deze stoffen in de gevoelige fasen is dan ook erg belangrijk.
Meer dan 200 hormoon verstorende stoffen.
Veel van de hormoonverstoorders zitten in alledaagse producten en komen in ons lichaam terecht via voeding, ademhaling of de huid wanneer we de producten gebruiken.
De meest voorkomende hormoonverstoorders m.b.t. cosmetica ga ik hieronder voor je opsommen.
Bisfenol A (BPA)
wordt gebruikt als hardmaker in plastic en komt voor in polycarbonaat kunststof. BPA kun je in ontzettend veel producten terugvinden zo ook in bijvoorbeeld nagellak of in de verpakkingen van jouw producten.
Bisfenol S (BPS) en Bisfenol F (BPF)
deze twee stoffen worden steeds vaker als vervanger van BPA gebruikt maar zijn niet minder schadelijk dan BPA zelf.
Ftalaten deze stof wordt gebruikt als weekmaker voor kunststoffen. Ze komen o.a. voor in schoonmaakmiddelen en cosmetica.
Triclosan : is een antibacteriële stof die we vinden in verzorgingsproducten als tandpasta, zeep, shampoo, lotions, deodorant, aftershave, etc.
Organotinverbindingen zijn milieugevaarlijk, kankerverwekkend en giftig voor het immuunsysteem. Ze worden gebruikt als conserveermiddel en stabilisatoren. Conserveermiddelen worden ook in (chemische) producten gebruikt.
Nonylfenolen zijn giftig, bijtend en milieugevaarlijk. Ze zijn verboden in de EU in concentraties van meer dan 0,1%. Volgens veel onderzoekers is er voor kinderen en zwangere vrouwen geen veilige grenswaarde. Bizar genoeg kun je deze stof terugvinden in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, cosmetica en ontsmettingsmiddelen.
Parabenen zijn conserveringsmiddelen die beschermen tegen aantasting van schimmels en bacteriën. Zij zorgen ervoor dat het product langer houdbaar blijft. Butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen wat kan leiden tot contactallergieën. Parabenen komen voor in veel verzorgingsproducten, geneesmiddelen. Schadelijke parabenen in cosmetische producten zijn calledbutylparaben en propylparaben.
Synthetische UV-filters
, zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofenon, ethylhexylmethoxycinnamaat hebben een hormoon verstorende werking. Deze stoffen komen je wellicht bekend voor als je mijn blog over zonnebrandcrème hebt gelezen.
Wil je meer weten over natuurlijke zonnebescherming? Lees dan de blog:
“Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème”.
Glycol ethers worden gebruikt in schoonmaakmiddelen en cosmetica. Ze behoren tot de VOS – vluchtige organische stoffen. Klachten als gevolg van blootstelling variëren van astma en allergieën tot vruchtbaarheidsproblemen.
Beperk de risico’s
Helaas is de bovenstaande lijst nog maar het topje van de ijsberg. Vele stoffen heb ik niet opgenoemd en zijn óók schadelijk voor ons lichaam. De regelgeving is onduidelijk en beperkt onderzoek naar de risico’s van deze stoffen houdt de snelle industrie van nieuwe stoffen niet bij. Met de juiste informatie en alertheid op wat je aanschaft kun je het contact met deze hormoonverstoorders beperken. Op deze manier loop je minder risico. Lees de onderstaande tips om te ontdekken wat je zelf kunt doen om de risico’s te beperken.
1.Maak jezelf bewust van welke producten je koopt. Dit kan de blootstelling aan hormoonverstoorders verminderen. Kleine tip: was fruit en groente altijd voordat je ze eet.
2.Kies jouw producten zorgvuldig, lees het etiket, let op keurmerken en termen zoals PVC-vrij of BPA-vrij.
3.Vermijd producten met PVC (code 3) en polycarbonaat (code 7). In het algemeen zijn verpakking van glas, roestvrijstaal en porselein beter dan plastic verpakkingen.
4.Stap over op natuurlijke verzorgingsproducten om het risico te verkleinen. Let hierbij op dat het product een keurmerk heeft.
Het overstappen op natuurlijke producten is best een drastische keuze. Zelf heb ik dit in stappen gedaan. Eerste de gezichtsverzorging, toen de schoonmaakmiddelen, et cetera. Ik zelf vind het dan ook belangrijk dat de producten verpakt zijn in gerecyclede materialen of glas. Soms is dit een zoektocht in het begin maar wanneer je eenmaal jouw favoriete product hebt gevonden is het easy!Heb jij vragen over welke verzorging goed is voor jouw huid of wil je tips? Laat het mij dan weten zodat wij samen kunnen sparren over dit onderwerp!








