Probiotica in huidverzorging
Steeds meer skincare merken promoten een product waar prebiotica en probiotica in verwerkt zijn.
Een tijdje geleden heb ik verschillende blogs geschreven. Per huidtype kwam het onderwerp prebiotica en probiotica terug omdat deze microben verwerkt zitten in de producten van ESSE Skincare. Zoals ik eerder heb verteld bestaat een huid uit miljarden microben.
Wat is probiotica?
Probiotica zijn levende bacteriën die goed zijn voor je lichaam én huid. In skincare producten zorgen probiotica en prebiotica voor een gezonde huid zodat de huid de aanval tegen ziekteverwerkers aan kan gaan. Daarnaast zorgen deze microben ook voor een vertraging van het verouderingsproces. In alle producten van ESSE Skincare zit probiotica én prebiotica verwerkt zodat de huid bezaaid wordt met deze goede bacteriën. Nu je weet wat probiotica is, is het ook handig om te weten dat prebiotica de voeding voor de probiotica is.
Probiotica kan dus niet overleven zonder prebiotica en probiotica kan ook niet in alle omgevingen overleven.
Probiotica in een cosmetica product
Hieronder volgen enkele punten waar je op kunt letten wanneer je een product met werkende
probiotica wilt kopen.
- Om prebiotica en probiotica goed te laten werken in huidverzorgingsproducten, is het belangrijk dat de ingrediënten in het product zo natuurlijk mogelijk zijn om het ecosysteem van de huid zo goed mogelijk te ondersteunen. Beweert het merk natuurlijk te zijn, maar zie je dit niet terug op de ingrediëntenlijst op de achterkant van het product? Dan zal de probiotica ook niet zijn beloofde werking kunnen doen.
Ingrediënten lezen op de achterkant van een product is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Vaak komen er gekke namen voorbij waarvan je niet weet wat het überhaupt is. Je ziet soms dat er op de achterkant van het product één natuurlijk ingrediënt genoemd wordt, met daarna diverse afkortingen, zodat het niet heel duidelijk is wat er allemaal in zit en wat nu precies het actieve ingrediënt is. Voorzichtigheid is dus niet geheel onbelangrijk.
Plantennamen worden vaak ook in het latijn benoemd op de achterkant van een product maar twijfel je of iets natuurlijk is of niet blijf dan vooral met gezond verstand nadenken. Als iets chemisch klinkt dan is dat het vaak ook.
Tip: wil je bijvoorbeeld een product met veel Hyaluronzuur dan moet dit ingrediënt hoog in de lijst met ingrediënten staan, alleen dan doet het desbetreffende ingrediënt ook écht iets voor de huid. Bij een ingrediëntenlijst mag je ervanuit gaan dat deze in de volgorde van procentuele aanwezigheid staan. Het ingrediënt wat als eerste genoemd wordt zit er dus het meeste in
Ook wanneer parfum is toegevoegd aan een “natuurlijk” product kun je ervan uit gaan dat probiotica niet de werking zal gaan geven die het belooft. Wanneer er parfum in een product zit kun je ervan uit gaan dat er ook andere slechte ingrediënten (hormoonverstoorders) in het product aanwezig zijn.
Een ander belangrijk onderdeel om probiotica zijn werking te laten doen, zijn de conserveringsmiddelen. De meeste vormen van probiotica gaan namelijk niet samen met conserveringsmiddelen. Er zijn maar enkele conserveringsmiddelen goedgekeurd door ECOCERT COSMOS.
Wat doet ESSE Skincare?
ESSE is 100% natuurlijk en de producten bevatten allemaal gecertificeerde ingrediënten. De prebiotica en probiotica die ESSE gebruikt zijn uit planten afkomstige melkzuurbacterie stammen. Deze zijn het meest geschikt voor je huidmicrobioom en kunnen samengaan met een paar conserveringsmiddelen. ESSE gebruikt Benzyl Alcohol en Dehydro Acid als conserveringsmiddelen, gecertificeerd door ECOCERT COSMOS.
Daarnaast werkt ESSE met verschillende levels probiotica en heeft ESSE het BIOME+ logo op de verpakking staan wat betekent dat het product prebiotica én probiotica bevat & dat het product een pH level heeft gelijk aan die van de huid. Wat natuurlijk bevorderd werkt voor de huid. Hieronder lees je meer over de verschillende levels waar ESSE mee werkt.
Level 1
In dit level worden de microben gekweekt in een oplossing met prebiotica (voedingstof voor de probiotica). Vervolgens worden de probiotische microben uit de oplossing gefilterd. Het residu is het eindproduct en daarin zitten de uitgescheiden microben. Deze kunnen dan worden gebruikt in een cosmeticaproduct.
Level 2
In dit level worden de probiotica microben ook gekweekt op dezelfde manier als bij level 1. Het verschil is dat de probiotica dit keer niet gefilterd wordt maar gebroken. Dit wordt ook wel lyseren genoemd. Bij deze techniek loopt de inhoud van de probiotica in de kweek, voordat deze gefilterd wordt. Het eindproduct van dit level is een extract wat de inhoud van de probiotica bevat. Dit wordt ook wel het cytoplasma genoemd.
Level 3
In dit level worden de probiotica eerst verhit tot wel 60 graden. Na het verhitten van de probiotica worden deze gedurende 3 dagen gekoeld. Dit proces wordt tyndallisatie genoemd. In dit proces gaat de probiotica dood en kan hij zichzelf niet meer vermeerderen. Toch heeft ook dode probiotica een waardevolle werking in producten. Bij deze techniek houd je dus hele (dode) microben over die je kunt verwerken in skincare producten.
Level 4
In dit level worden levende probiotica toegevoegd aan het cosmeticaproduct. Om dit level te bereiken moet met verschillende dingen rekening gehouden worden. Het is dus niet makkelijk om dit level te bereiken.
Zoals je al eerder in deze blog hebt kunnen lezen zijn conserveringsmiddelen niet goed voor probiotica en kunnen deze ervoor zorgen dat de bacteriën zijn werking verliezen. Daarnaast is het ook lastig om de probiotica voor een langere tijd in leven te houden. Wanneer de temperatuur te laag is kan dit resulteren in een gebroken celmembraan van de probiotische bacteriën. Hierdoor gaan de meeste dood. Bij een te hoge temperatuur veranderen de enzymen in levende cellen en ook dit resulteert uiteindelijk in dode probiotische microben.
ESSE DID IT!
ESSE Skincare is erin geslaagd om twee producten te produceren met levende probiotica. Namelijk het Probiotic Serum & het Sensitive Serum.
Het Probiotic Serum is een serum met meer dan 1 miljoen levende probiotica per ml en gaat op 3 verschillende niveaus huidveroudering tegen.
1. Hydratatie
Melkzuur wordt door het eigen lichaam gemaakt om de pH-waarde van de huid in balans te houden en wordt geproduceerd door de melkzuurbacterie. Sommige van deze bacteriën produceren naast melkzuur ook Hyaluronzuur wat zorgt voor hydratatie zorg.
2. Communicatie
De melkzuurbacterien op de huid zorgen ook voor communicatie tussen huidcellen. Hiermee wordt gezorgd voor een optimaal immuunsysteem wat vroegtijdige huidveroudering en ontstekingen tegen gaat.
3. Barrièrefunctie
De probiotica in het serum zorgt voor het verbeteren van de verbindingen tussen de huidcellen (de T-junctions). Dit resulteert in een gezonde huid met een stevige barrière unctie
Wist je dat de levende probiotica in de producten van ESSE tot twee jaar na productie nog steeds in staat zijn om te groeien. Dit betekent dus dat het product zijn effectiviteit pas na 2 jaar (na productie) begint te verliezen!
Heb jij nog een vraag? Let me know!
Hopelijk is heb ik je nu meer duidelijk kunnen maken waar je op moet letten bij producten,
wat probiotica doet en wanneer het écht zijn werk doet in een product.
Heb jij nog een brandende vraag over natuurlijke producten, probiotica of de werking ervan?
Laat het mij weten en ik beantwoord graag jouw vraag!








