Wat zegt de huid van jouw gezicht over jouw gezondheid?
Geen abracadabra, maar Ayurvedische facemapping! Ooit gehoord van Ayurvedische facemapping? Onzuiverheden, puistjes of vlekken kunnen soms zomaar, zonder reden, in je gezicht ontstaan. Al denken ze in de Ayurveda daar anders over. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat de huid in je gezicht iets kan vertellen over de gezondheid van je lijf.
Ayur-watte?
Ayurveda is een eeuwenoude traditionele geneeswijze uit India. Ze gaan er hierbij van uit dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. Er wordt niet gedaan aan symptoombestrijding. In de Ayurveda wordt er gezocht naar de bron van de ziekte.
Het is geen abracadabra, want de Ayurvedische geneeswijze wordt sinds enige tijd door de Wereld Gezondheids Organisatie (World Health Organisation, WHO) officieel erkend als een wetenschappelijke geneeskunde.
Om beter te kunnen begrijpen hoe Ayurvedische facemapping werkt, leg ik je even uit wat Ayurveda is. Wil je alleen maar weten wat de huid van jouw gezicht zegt over jouw gezondheid? Skip het volgende stukje dan eventjes.
Wat is Ayurveda?
Wellicht heb je er al eens van gehoord, maar wat is het nou precies? Ayurveda bestaat uit de woorden ‘’Ayus’’ voor leven en ‘’Veda’’ voor wijsheid. Ayurveda betekent dus niets minder dan ‘’levenswijsheid, een vertaling uit de taal van de grote, klassieke, Indische cultuur. In de Ayurveda kan het lichaam niet los van de ziel gezien worden, noch de mens van zijn omgeving. Er wordt dus altijd rekening gehouden met ALLE leefomstandigheden van mensen, zoals: emoties, verstand, lichaam, verhoudingen, sociaal leven, tijdstippen en seizoenen.
In de Ayurveda vind je de drie dosha’s. Zij zijn de energetische basiskrachten die de lichamelijke en psychische functies van de mens sturen. Vata, Pitta en Kapha.
VATA
bestaat uit de elementen lucht en ether en geldt als de levensenergie. Kenmerken: licht, beweeglijk, snel, subtiel, koel, droog en rauw. Functies: stuurt alle willekeurige en onwillekeurige bewegingen, beïnvloedt de spieren, reguleert de innerlijke organen, de bloedsomloop, de ademhaling en alle uitscheidingsprocessen. Beïnvloedt tevens capaciteit, helderheid en alertheid.
PITTA bestaat uit de elementen water en vuur en geldt als het stofwisselingsprincipe. Kenmerken: heet, licht, vloeiend, vloeibaar, scherp, stekend, olieachtig. Functies: reguleert de lichaamswarmte, spijsvertering en stofwisseling, bloedbeeld, huid en zichtvermogen. Tevens intellect en emotioneel uitdrukkingsvermogen.
KAPHA bestaat uit de elementen aarde en water. Wanneer deze Dosha in balans is, zorgt hij voor een goede weerstand tegen ziekten. Kenmerken: zwaar, koud, week, zoet, stabiel, langzaam, olieachtig, glad, vast, traag. Functies: voor lichaamsstructuren en de vochthuishouding, regelt psychische stabiliteit en balans evenals geheugenfuncties. Facemapping
Even terug naar de huid van je gezicht. Volgens de Ayurveda kun je je gezicht ‘’lezen’’. Dit noemen ze facemapping. Elke oneffenheid wordt gelinkt aan een orgaan en de daar bijbehorende ‘’dosha’’. Je gezicht wordt opgedeeld in drie delen: voorhoofd – wangen – neus, lippen en kin.
Let wel; het kán zijn dat er iets aan de hand is met je organen. Dit hoeft natuurlijk niet. Dus raak vooral NIET in paniek. Neem de informatie mee en kijk of je er iets mee kunt.
Let’s give it a try!
Het voorhoofd
Heb je last van een huid die de neiging heeft uit te breken? In de Ayurveda is het voorhoofd verbonden met de dikke darm - de zetel van Vata - en ook met het zenuwstelsel. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat er een verband is met interne stagnatie (bijv. Voortdurende constipatie). De meest voorkomende onderliggende oorzaken van vata-onbalans zijn emotioneel: angst en zorgen. Even geen alcohol, veel groentes en onbewerkte voedingsmiddelen eten, in combinatie met een flinke dosis stressmanagement (yoga en meditatie bijvoorbeeld) zouden wonderen kunnen doen.
Diepe horizontale lijnen op het voorhoofd kunnen niet alleen wijzen op overmatige zorgen, maar ook op teveel suiker of water. Teveel water kan ervoor zorgen dan de goede vitamines en mineralen ‘’weg gespoeld’’ worden.
De neus en wangen
De neus en wangen zijn verbonden met de dunne darm, de bron van ons interne spijsverteringsvuur, en ook ‘’Pitta dosha’’. De onderliggende emotionele triggers zijn meestal gekoppeld aan: woede, frustratie, over-competitiviteit en jaloezie. Als er veel roodheid in de huid is, is het belangrijk om de balans te herstellen en manieren te vinden om de huid (en geest / lichaam) af te koelen.
Verminder de inname of smaken van zuur, pittig, zout en scherpe voeding. Zet even een stap op de plaats, geef prioriteit aan rust en kies voor zachte niet-competitieve activiteiten, luister naar zachte muziek. Het is dus belangrijk dat je ALLES even probeert ‘’af te koelen’’. Humeur, dieet en het tempo van het leven. Zorg dat je met de verzorging van jouw huid weg blijft van zuren. Ga voor milde producten. Zodat de huidverzorging de huid juist kalmeert en terug in balans kan brengen.
Tedere, rode, pijnlijke gebieden in het midden van de wangen kunnen verband houden met spijsverteringsstoornissen, maar ook met verstopping van de sinussen.
Voor wellicht velen een bekend probleem: wallen of permanente donkere kringen onder je ogen. Dat zou zomaar eens kunnen komen door een verminderde nierfunctie of het gebruik van medicijnen met hormonen (denk aan crèmes tegen huidaandoeningen of prednison). Check ook even of je wel genoeg water drinkt.
De neus is verbonden met het hart en de bloedsomloop. In Ayurveda is het zo dat wanneer de punt van de neus rood is, dit kan wijzen op een hart dat te hard moet werken. Dit kan het gevolg zijn van een leven dat altijd wordt gevoed met 'doen', voortdurend haasten, racen, concurreren (met nauwelijks een moment om op adem te komen), of het kan zijn dat je hart op andere manieren wordt belast: dat je voortdurend liefde en energie in anderen geeft, maar voelt dat er weinig wordt teruggegeven. Herken je jezelf hierin? Dan is het tijd om opnieuw te beoordelen, te vertragen en diep na te denken over jouw prioriteiten.
Mond, kin en nek
Deze gebieden zijn verbonden met de borst en buik en zijn de zetel van ‘’Kapha dosha’’. De meest voorkomende onderliggende emotionele grondoorzaken van symptomen die hier kunnen optreden, zijn rouw (onevenwichtigheden in de longen / borstkas, worden meestal gekoppeld aan rouw), slecht humeur, depressie en angst voor verandering (bijvoorbeeld ongezonde hechtingen).
Vlekken op de lippen kunnen verschillende onderliggende oorzaken hebben; als vlekken wit zijn, kan dit duiden op een colonparasiet. Wanneer de lippen juist paarsachtig of blauw getint zijn kan dit duiden op een belemmerde bloedsomloop.
Gevoelig voor stress? Dan is de kans erg groot dat je last hebt van puistjes op de kin. Jouw kin en kaak zijn ook de plaatsen waar puistjes en onzuiverheden gevormd worden rond je menstruatie. Dit heeft te maken met de hormonale disbalans. Wellicht een open deur, maar probeer stress zoveel mogelijk te beperken en ga eens een keer op tijd naar bed.
Credits to: Womenshealth, TheGloss & SpaDreams








