Eerste hulp bij Anti-Ageing
Een strakkere huid zonder botox en fillers? Het kan!
In deze blog ga jij lezen (én leren!) wanneer en hoe de eerste rimpels ontstaan, wat voeding en hormonen voor invloed hebben op onze huid en wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huid zo lang mogelijk mooi, glad en strak blijft.
Schijn bedriegt
De eerste rimpels ontstaan als het toppunt van de jeugd voorbij is.
Tussen de 15 en 25 jaar word je steeds minder “meisje” en steeds meer “vrouw”.
De eerste tekenen van huidveroudering beginnen (vaak nog onzichtbaar) op 25-jarige leeftijd. Vanaf die leeftijd neemt de collageenproductie met 1% per jaar af. De huid wordt hierdoor dunner en vatbaarder.
… Ik hoor je al denken, “25 jaar al!?” yep… helaas wel.
Er bestaan verschillende soorten rimpels. Dynamische en statische rimpels. Dynamische rimpels ontstaan door beweging van de onderliggende spieren. Denk dan aan de fronsrimpel, het voorhoofd en de kraaienpootjes. Persoonlijk vind ik dynamische rimpels mooi, denk dan bijvoorbeeld aan de prachtige lachrimpels!
Statische rimpels ontstaan door veroudering van het dieper gelegen weefsel. Hierbij kun je denken aan de hals en de neus-lippenplooi.
Schoonheid begint van binnen
Niet iedereen gelooft erin. Maar ik zeg altijd: “schoonheid begint aan de binnenkant”. Als schoonheidsspecialiste ondersteun ik de huid vanaf de buitenkant. Voeding heeft dus wel degelijk effect op hoe de huid zich presenteert. De huid weerspiegelt jouw gezondheid. Daar zit écht een kern van waarheid in. Water drinken, groente eten, niet te veel alcohol en suikers tot je nemen zijn dan ook geen verkeerde adviezen die je overal kunt lezen. Maar naarmate je ouder wordt bevinden er zich steeds minder antioxidanten in de huid. Hierdoor wordt de huid vatbaarder voor schadelijke stoffen van buiten. Antioxidanten kun je onder meer terugvinden in jouw (dagelijkse) voeding.
Vitamine E (zorgt voor versteviging en bescherming van de huid) en vitamine C (helpt bij de opbouw van collageen vezels in de huid) zijn twee voorbeelden van antioxidanten. Wil je meer weten over supplementen en vitamines die een positief effect hebben op de huid? Dan verwijs ik je graag door naar mijn vorige blog “Vegan supplementen”.
Hormonen en de huid
Naast voeding heeft onze huid ook te maken met hormonen. En deze kunnen er soms wel eens voor zorgen dat de huid uit balans raakt. Denk aan onzuiverheden, vlekjes, plekjes en rimpels. Ben je gestrest? Dan kan het zomaar zijn dat je jouw huid wel wilt vervloeken! Op dit soort momenten is het zaak om extra lief te zijn voor jezelf én jouw huid.
Oestrogeen en testosteron. Beide bekend als geslachtshormonen. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron zorgt voor een verandering van de talgproductie. Vaak betekent dit slecht nieuws. Ja hoor … ik bedoel acne of onzuiverheden. Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen heeft ook zo zijn invloed op de huid. Zo zorgt zij (bij afname van het hormoon) ervoor dat de huid dunner wordt door de afname van collageen vezels. Dit houdt dan weer in dat je meer rimpels, lijnen en een slappere huid krijgt. Wanneer het oestrogeen level in jouw lichaam daalt, daalt ook de aanwezigheid van Hyaluronzuur. Dit is een water bindende stof die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt. Daalt het oestrogeen level? Dan is een droge huid daar het gevolg van.
Glowing skin?
Wanneer je het stadium van de jeugdpuistjes voorbij bent genieten de meeste vrouwen van een mooie gladde en egale huid. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Ben je bijvoorbeeld zwanger dan zou het zomaar kunnen dat jouw huid weer gaat veranderen. Dit komt door de wisseling van de hormoonspiegel in het lichaam. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van roodheden of pigmentvlekken. Niet iedereen geniet dus van een stralende en “glowing” skin. Wanneer de hormoonspiegel weer stabiel wordt na de zwangerschap zal je ook zien dat jouw huid rustiger wordt.
Collageen en hormonen
Voor, tijdens en na de menopauze gebeurt er een hoop binnen in het lichaam. Het hormoon Oestrogeen speelt hierin wederom een belangrijke rol. Wanneer je in de overgang komt zal de productie van Oestrogeen afnemen en dit hormoon heeft een directe invloed op jouw huid. Door de afname van het hormoon Oestrogeen daalt de collageen productie in de huid jaarlijks met 1%. Dit proces start al vanaf je 25ste levensjaar! Tegelijkertijd neemt ook de dikte en de elasticiteit van de huid af. Het is dus helemaal niet gek als je wat begint te klagen over rimpels en een slappe huid als je de 50 bijna aantikt.
De welbekende heksenharen op de kin
Doordat het Oestrogeen level in de huid daalt zal het mannelijke hormoon Testosteron meer aanwezig zijn in de huid. Dit kan ervoor zorgen dat je ongewenste haargroei in het gezicht krijgt. Naast ongewenste haargroei kun je ook last hebben van puistjes en vergrote poriën.
Helaas ontkom je deze hele hormoonkwestie niet. Maar als gelukkig mens heb je de halve wereld. Dus verwen jezelf op momenten dat het even tegen zit. Geniet van vakanties, familie en vrienden en verzorg je lichaam goed door de juiste voeding te nemen én producten te gebruiken.
BE THERE!
TIJDELIJK GEANNULEERD HOUD FACEBOOK IN DE GATEN VOOR EEN NIEUWE DATUM!
Op 1 april geef ik een uitgebreide lezing over bovenstaande onderwerpen. Wil jij nog meer weten of heb je vragen zorg er dan voor dat je erbij bent. Tickets zijn geheel gratis en te verkrijgen via onze facebook pagina. Hopelijk zie ik je dan!
Liefs,
Iris








