Vegan Supplementen
Voedingssupplementen, een pilletje, poedertje of tabletje waar voedingsstoffen in zitten die uit voedingsmiddelen zijn gehaald. Een supplement neem je als aanvulling op je dagelijkse voeding.
Allereerst wil ik benadrukken dat ik geen arts ben, al kom ik er soms wel achter dat huisartsen ook niet altijd even goed op de hoogte zijn van alternatieve behandelwijzen & supplementen. Gebruik dus gewoon je eigen gezonde verstand voordat je vanalles uit gaat proberen, lees betrouwbare informatie en ga eventueel langs bij een voedingsdeskundige.
Waarom zou je supplementen gebruiken?
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking de dagelijkse hoeveelheid van diverse vitaminen en mineralen niet haalt. Ik hoor je al denken: hoe kan dat dan? Nou ... de gemiddelde Nederlander haalt gewoonweg de aanbevolen hoeveelheid groente, fruit en vis niet. Daarnaast bevat onze (westerse) voeding vaak onvoldoende vitamines en mineralen.
Voedingssupplementen worden aangeraden op het moment dat je bijvoorbeeld geen dierlijke producten eet en dus veganistisch leeft of zwanger bent, met name in het begin van de zwangerschap. Zwangere vrouwen moeten ervoor zorgen dat ze extra foliumzuur binnenkrijgen, wat bescherming biedt tegen een open ruggetje bij de baby. Een laatste voorbeeld: wanneer je niet voldoende vitamine D (via voeding of zonlicht) binnen krijgt.
De meest voorkomende tekorten van vitamines en mineralen zijn vitamine D en omega 3. Vegetariërs en veganisten wordt vaak aangeraden om te letten op eiwitten, ijzer, calcium en B12.
Welke supplementen zijn te adviseren?
Wil je zeker zijn van wat jouw lichaam nodig heeft of welke tekorten jouw lichaam heeft dan kun je er ook voor kiezen om jouw bloed te laten onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij een orthomoleculair arts. Zij werken volgens een alternatieve behandelwijze door voedingsstoffen, vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, te adviseren.
Zoals ik eerder al zei ben ik helaas geen voedingsdeskundige maar ik vind het wel heel interessant om van alles over supplementen en voeding te lezen. Tijdens mijn opleiding en diverse trainingen die ik gevolgd heb kwam het onderwerp voeding iedere keer weer terug. Ik kan je dan wel geen passend advies geven over de supplementen máár ... ik ga je wel vertellen welke supplementen en voedingsstoffen jouw huid nóg mooier kunnen maken! Want door de tijd heen is wel duidelijk geworden dat voeding en de huid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze zeggen niet voor niks: “je bent wat je eet”. Ben je er klaar voor? Hier komt ie!
Eiwitten
Deze zijn erg belangrijk voor je spieren, stofwisseling maar ook de celgroei. Eiwitten worden vaak geassocieerd met vlees maar ze komen ook voor in granen, noten en peulvruchten. Een veganist of vegetariër heeft net wat meer eiwitten nodig dan een persoon die alles eet. Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen moeilijker te verteren en bevatten ook minder aminozuren, welke je wel nodig hebt natuurlijk!
Vitamine C
Een van de bekendste antioxidanten. Vitamine C zie je vaak terug in skincare producten omdat dit een positieve werking heeft op de huid.
Misschien ben je niet zo thuis in deze stofjes. Ik zal je in het kort uitleggen wat antioxidanten zijn. Een antioxidant is een stof die het lichaam beschermd tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen ontstaan bij lichaamsprocessen en veroorzaken schade aan de cellen. Dit zorgt ervoor dat de huid verouderd en precies dit willen we dus niet!
Vitamine C is niet alleen een antioxidant maar is ook nodig voor de vorming van bindweefsel (denk aan collageen & elastine). Vitamine C kan dus gewoon niet missen!
Vitamine C kun je terugvinden in fruit (sinaasappel, aardbeien, kiwi en bessen) en groenten (spruitjes, paprika, koolsoorten en aardappel).
Wanneer je gezond en gevarieerd eet zou deze vitamine niet per se als supplement toegevoegd hoeven te worden.
Vitamine B8
Deze vitamine vind je terug in o.a. noten, peulvruchten, mais, soja en pinda’s. Vitamine B8 zorgt voor een gezonde en stralende huid maar ook het herstel van de huid. Bij voldoende inname van vitamine B8 krijg je gezonde en sterke nagels, mooi en glanzend haar. Als dit nog niet genoeg was zorgt Vitamine B8 er ook voor dat vitamine C goed in het lichaam wordt opgenomen. Scrol eventjes terug … ja vitamine C is inderdaad ook een vitamine die niet aan het (supplementen) lijstje mag ontbreken!
Omega-3 vetzuren
De omega-3 vetzuren maken deel uit van de huidbarrière. Hierdoor behoudt de huid een natuurlijke beschermende laag waardoor de huid gehydrateerd en beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf. Deze vetzuren kun je binnen krijgen via bijvoorbeeld lijnzaadolie, noten, avocado’s of vegan supplementen zoals algenolie.
Vissen maken namelijk niet zelf die omega-3 aan maar die halen het ook uit hun eten! Door algenolie als supplement te nemen pak je de Omega-3 direct bij de bron.
Vitamine D
Deze vitamine speelt een belangrijke rol op verschillende gebieden. Namelijk de botten, spieren, afweersysteem en de huid. Vitamine D is net als Vitamine C een antioxidant en beschermd daarmee de huid tegen zonschade.
Een tekort aan vitamine D komt veel voor (ook onder de alleseters onder ons).
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D omdat de huid onder invloed van zonlicht deze vitamine zelf kan aanmaken (zorg wel dat je jezelf insmeert met een goede SPF!). Dagelijks een kwartier tot een half uur met onbedekte handen en gezicht in de buitenlucht/zon wandelen zou dan ook voldoende moeten zijn. Helaas geldt dit alleen maar in de maanden van maart tot oktober tussen 10 uur en 15 uur. Dat geeft ook een beter beeld waarom er zo’n groot aantal mensen een vitamine D tekort hebben.
Naast zonlicht zijn er natuurlijk nog andere bronnen waar je deze vitamine in terug kunt vinden. Er zijn twee soorten vitamine D, namelijk vitamine D2 en D3. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen (kastanjechampignons) en schimmels. Vitamine D3 wordt daarentegen gevormd in de huid van mens en dier. D3 zou actiever zijn dan D2. Er wordt dan ook aanbevolen om eerder voor vitamine D3 te kiezen als supplement. Wanneer je veganist of vegetariër bent is de traditionele vitamine D3 geen optie maar tegenwoordig kun je ook supplementen vinden waarbij vitamine D3 uit korstmossen of paddenstoelen wordt gehaald.
Magnesium
Dit mineraal is nodig voor verschillende processen in het lichaam. Denk aan processen die te maken hebben met de spieren, zenuwen en enzymen. Magnesium zit in zuivel en vlees maar de meest rijke varianten zijn o.a. volkoren granen, noten, pitten & zaden, banaan, spinazie, broccoli, zeewier en cacao.
Succes!
En zo kan ik vast nog wel even door gaan! De keuze is reuze! Ik snap dat velen door de bomen het bos niet meer zien, ik hoor daar namelijk ook bij. Ik zal dus altijd iedereen de tip geven veel op te zoeken op internet. Je vindt er ontzettend veel maar zorg wel dat je goed vergelijkt! Ga naar een orthomoleculair arts om te testen of ga naar een voedingsdeskundige want zij hebben er immers écht voor geleerd.
Naast alle soorten vitamines, mineralen en redenen om extra supplementen te nemen zijn er eindeloos veel merken. Ga ook hier weer vergelijken en vraag eventueel om hulp bij een deskundige.
Wil je nog meer weten over vegan supplementen of is jouw vraag niet beantwoord? Laat het mij even weten! Dan kijken we samen verder of ik jouw vraag kan beantwoorden.








